3 Fördelar med att gå på kampsport

Att träna kampsport är det optimala valet för att säkerställa att vårt välmående förblir på topp – både när det gäller den fysiska och psykiska hälsoaspekten. Inte undra på att det har blivit så populärt att utöva olika kampsporter i både vårt avlånga land och i resten av världen.

Kampsporten tränar inte upp enbart en förmåga, utan den lägger fokus på både flexibilitet, kondition, styrka, koordination och mer därtill, så när du utövar kampsport kan du lita på att du får ta del av en sorts träning som gör under för både kropp och själ. I den här artikeln ska vi titta närmare på vilka positiva aspekter just kampsporten för med sig och varför du bör komma i gång med att träna!

Kampsporten kan lindra stress och bidra till välmående

Antingen lider du själv av stress eller så känner du någon som gör det. Det är olyckligtvis nog mycket vanligt att folk sjukskriver sig då stressen resulterar i att de inte kan sova och i allmänhet inte mår bra. Kampsporten kan vara en hjälp på vägen mot ett bättre liv delvist då träningen sker i grupper, och det har bevisats att gruppaktiviteter kan få oss att bli lyckliga och att må bättre.

Under träningen kommer du också att märka av att stresshormonet kortisol ökar medan det sedan efter träningen återigen sjunker. När du har tränat under ett tag känner du av att kortisolmängden inte ökar lika mycket som tidigare, och kort sagt leder detta till att du blir mer stresstålig än tidigare. Även om du inte kan bli av med stressen till 100 % kan kampsporten hjälpa dig på vägen dit.

Bränn kalorier och träna upp din kropp

Visst finns det en hel uppsjö av olika träningstyper, men det finns få träningssätt där du använder så många muskler som du gör inom kampsporten. Här är det sannerligen tal om helkroppsträning som aldrig förr, och du bygger därför upp både din styrka och flexibilitet samtidigt som du bränner kalorier. Om du är någon som anser att ordinär styrketräning är lite enformigt och långrandigt kan det mycket väl vara så att det istället är kampsport som blir rätt val för dig. Kampsporten är helt enkelt ett fantastiskt sätt att hålla dig frisk och kry på.

Träna när du än vill

Ett stort antal sporter och träningssorter är tyvärr begränsade till specifika årstider. När det börjar bli kallt och när snö eller is samlas på marken blir det exempelvis svårt att ge sig ut för att jogga eller träningscykla. Det som är så bra med kampsporter är att de kan utövas under alla månader på året.

Du behöver inte heller ge dig av till en viss plats för att komma i gång, utan det är fullt möjligt att träna kampsporten hemma på ett billigt och bra sätt. Sist men inte minst är det värt att nämna hur kampsporten passar alla: det finns både barn, vuxna och seniorer som tar del av kampsport, så detta kan verkligen beskrivas som en sport för alla!