Konsten att få en mysig trädgård med de rätta växterna

Trädgårdsplantering är ett fiffigt sätt att se till så att din trädgård blir mysigare, mer välkomnande och full av liv. Nya färger uppenbarar sig och du kommer snart att märka hur du blir glad av att befinna dig ute i din vackra trädgård. Så dra fram en solstol, sätt dig bekvämt och ta del av våra trädgårds-, växt-, och planteringstips som kan hjälpa dig att få njuta av en fulländad trädgård!

Plantera en klotnäverlönn fristående eller i rad

Underskatta inte en rad med vackra klotnäverlönnar. Det här trädet i ett mindre format syns ofta i villaträdgårdar, och det är inte för intet som de har blivit så populära. En klotnäverlönn ser riktigt snygg ut delvist då den växer som ett klot, så du slipper att beskära trädet eller att stå ut med grenar som sticker ut lite överallt. En klotnäverlönn kan bli hela fem meter hög, men det är inte ovanligt att den är kortare än så, och när den väl blommar under våren har du ett fantastiskt tillskott till din trädgård som sannerligen fulländar looken.

Även på hösten ser en klotnäverlönn fin ut då löven förvandlas från gröna till gulorangea. Kom dock ihåg att dess krona är ganska bredd trots att stammen förblir tunn, så se till så att du planterar din klotnäverlönn på en plats där det finns ordentligt med utrymme. Det är sedan upp till dig om du vill låta den stå själv eller plantera en hel rad – den här effekten kan nämligen bli riktigt häftig.

Välj växter och träd utefter omgivningen

Vad du än tar beslutet att plantera bör det vara anpassat till platsen som de ska befinna sig på. Om du exempelvis tvingas stå ut med trafik från ett visst håll eller insyn från andra hus kan det vara gynnsamt att plantera skyddande växter med en imponerande krona. Vi nämnde tidigare klotnäverlönn, och just det här trädet är ett ypperligt val om du är ute efter insynsskydd.

På platser där det finns vackra vyer såsom sjöar eller skogar kan du å andra sidan ta beslutet att skippa stora träd eller buskage för att se till så att du inte går miste om de vackra miljöerna.

Bärbuskar som inte kräver något större underhåll

Älskar du utsökta bär som du kan avnjuta vid frukostbordet eller vill du helt enkelt bara ha någonting fint att titta på i trädgården? Bärbuskar kan då gynna dig på flera sätt och vis. Allt som en bärbuske kräver är att du då och då gallrar bort gamla grenar, men annars sköter sig busken själv i de flesta fallen.

Hösthallon istället för sommarvarianten kan också vara att föredra då du slipper att råka ut för hallonmask och dessutom kan njuta av bär även under de lite kallare månaderna på året. Genom att följa dessa tips kommer det inte att dröja länge förrän du har en fulländad trädgård som du verkligen kommer att uppskatta att befinna dig i!